O viata cat 2500 de vieti

Irena Sendler a murit in 2008 la varsta de 98 de ani. In timpul celui de-al doilea razboi mondial Irena a primit permisul de a lucra intr-un lagar din Varsovia, Polonia, ca sudor/lucrator tehnic. Ea a avut pentru asta niste “motive ascunse”.

Facand parte din rezistenta subterana poloneza, stia planurile nemtilor in legatura cu evreii. Pe fundul gentii cu instrumente a inceput sa scoata copiii mici din ghetou, iar in partea din spate a camionului avea un sac pentru copiii mai mari. Tot acolo avea si un caine, pe care l-a invatat sa latre ori de cate ori trecea cu masina prin portile ghetoului. Soldatii, evident, nu se apropiau de caine, iar latratul lui acoperea sunetele pe care le mai scoteau copiii. In timpul cat a lucrat acolo, Irena a reusit sa scoata din lagar si sa salveze 2500 de copii.

A fost prinsa de catre nemti, tortutara si condamnata la moarte. I-au fost rupte ambele maini si picioare, dar nu a recunoscut unde a ascuns listele cu numele copiilor… Datorita ajutorului din partea rezistentei poloneze subterane, a reusit printr-o minune sa evite moartea. Dupa razboi a incercat sa-i gaseasca pe cei care au supravietuit si sa reintregeasca familiile. Dar majoritatea dintre ei si-au pierdut vietile in camerele de gazare. Copiilor, pe care i-a salvat ea impreuna cu alti colegi din rezistenta poloneza, li s-au facut documente false si au fost dusi la orfelinate si dati spre adoptie ulterior.

In 2003 Irena a primit cel mai inalt titlu de onoare al Poloniei, ordinul Vulturului Alb(pentru eforturile umanitare din timpul razboiului). Muzeul Holocaustului din Israel i-a dat titlul “Sfanta popoarelor Lumii”. In 2007 a fost propusa pentru premiul Nobel pentru pace, dar nu a castigat.

Irena spunea: “Pana in ziua de azi ma simt vinovata ca nu am facut mai mult…”

In 2009 chipul ei a fost intiparit pe o moneda comemorativa in onoarea membrilor rezistentei poloneze din timpul Holocaustului.

Artista germana Claudia Guderian a sculptat de 2 ori chipul Irenei in bronz. Una dintre sculpturi este expusa la scoala Irena Sandler din Hamburg.

Irena cu cativa dintre copiii pe care i-a salvat, 2005.

Am gasit si un film care a fost facut despre viata ei – aici.

Photo source: Wikipedia

Advertisements

2 thoughts on “O viata cat 2500 de vieti

  1. Impresionant! Multumesc pt numele clinicii lasata pe blogul Ligiei…altfel nu as fi ajuns sa citesc despre aceasta doamna despre care nu aveam habar!

  2. Cu placere, Adriana! Ma bucur ca ti-a placut istoria. Este impresionanta intr-adevar. Eu recunosc ca o mai recitesc din cand in cand, si imi da fiori de fiecare data..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s